DEZBATERE PUBLICĂ - "Centre de Excelență" - CoE 2023

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării lansează în dezbatere publică Pachetul de informații pentru competiţia "Centre de Excelență" - CoE 2023 din cadrul Programului 5.6 - Provocări, 5.6.1 Subprogramul Parteneriate pentru Agenda Strategică.
Competiția este organizată de către MCID și UEFISCDI.
Propunerile/observațiile cu privire la conținutul documentului se primesc până la data de 23 septembrie 2023, pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 Centre de excelență (CoE)

Scop: Consolidarea cercetării științifice românești prin constituirea de parteneriate în zone de excelență științifică demonstrată ale unor organizații de cercetare, pentru a forma masa critică de cercetători și interdisciplinaritatea necesare adresării unor provocări din Agenda Strategică de Cercetare.

Se finanțează un număr de max. 16 centre de excelență, repartizate la nivelul fiecărui domeniu din Agenda Strategică de Cercetare, astfel:
➢ Digitalizare, industrie și spațiu - max. 3;
➢ Climă, energie și mobilitate - max. 3;
➢ Hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu - max. 3;
➢ Sănătate - max. 3;
➢ Cultură, creativitate și societate incluzivă - max. 2;
➢ Securitate civilă pentru societate - max. 2

Buget: Competiția Centre de Excelență se desfășoară pe întreaga perioadă de implementare a Planului Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare (PNCDI IV), cu aprobare anuală a MCID.

Finanțarea de la bugetul de stat acordată pentru un proiect este de max. 100.000.000 lei. Bugetul public alocat este de maximum 1.600.000.000 lei.

Durata: Proiectele se vor derula pe o perioadă inițială de 60 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 84 luni. Pentru prelungirea proiectului, în ultimele 12 luni de finanțare din perioada inițială, se evaluează activitatea centrelor de excelență. Rezultatele evaluării pot determina continuarea sau nu a finanțării.